Dialog pe cord deschis! Dr. STANISLAV RURAC - o importantă lecție despre sănătatea inimii
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » (P) Cât de importante sunt limbile străine în contextul actual al globalizării

(P) Cât de importante sunt limbile străine în contextul actual al globalizării

De: Alina Nistor 31/05/2024 | 14:29
(P) Cât de importante sunt limbile străine în contextul actual al globalizării

Deși avem impresia că acest fenomen este unul cu predilecție datorat lumii moderne, realitatea este altă. Spunem că globalizarea este un atu al secolului XXI. Totuși, acest lucru a început în urmă cu primele explorări geografice.

Pionieri în acest sens au fost Alexandru Macedon, apoi vikingii, urmați de Magellan, Vespucci, Columb. Lista este una lungă! Aceste călătorii au adus o mulțime de beneficii. Ele au facilitat comunicarea, comerțul, colaborarea între diverse culturi și națiuni. Totuși, încă din vremurile primelor contacte, oamenii s-au lovit și de unele bariere.

Diferențele culturale sau de obiceiuri s-au spus cuvântul. Însă cea mai mare provocare a reprezentat-o limba. Dacă acum avem interpreți în toate limbile pământului, ar trebui să ne imaginăm cum era atunci. Există multe cărți și filme despre cum se descurcau, adesea prin semne, cei care călcau pe teritorii noi.

Bariera lingvistică este o provocare, poate chiar și în ziua de azi. În acest context, cunoașterea limbilor străine a fost întotdeauna esențială. Este un aspect important nu doar pentru comunicare, ci și pentru înțelegerea diversității culturale. Și, chiar dacă avem programe de tradus, în momentul în care mergi în altă țară lucrurile se schimbă.

Ce atuuri ai dacă cunoști mai multe limbi străine

Nu toți ne permitem să angajăm interpreți care să stea cu noi la tot pasul. De aceea, a vorbi mai multe limbi străine nu este doar un avantaj profesional. Este o necesitate pentru a te descurca cu succes oriunde, în orice colț al mapamondului.

Totuși, în domeniul afacerilor de exemplu, a cunoaște mai multe limbi străine este obligatoriu. Acest aspect îți poate deschide uși către oportunități internaționale. Companiile caută angajați care pot comunica eficient cu partenerii sau clienții din diferite țări. Angajații care vorbesc mai multe limbi straine sunt adesea favorizați. Ei vor obține mai ușor poziții de conducere. Și asta pentru că un partener de afaceri din altă țară va fi mereu impresionat și de acest lucru. De asemenea, cunoașterea limbilor străine poate contribui la creșterea oportunităților de a călători. Este mai simplu să-ți găsești un loc de muncă în străinătate. Cu cât vorbești mai multe limbi străine, cu atât șansele tale cresc. Engleza este obligatorie, însă a ști germană, franceză sau chiar mandarină este un plus indiscutabil.

Ești mai inteligent când vorbești limbi străine

Nu toată lumea are capacitatea de a reține ușor limbile altor națiuni. Există situații în care, oameni ce stau de ani de zile în altă țară, abia rup câteva fraze uzuale. Acesta este poate și un alt motiv pentru care se recomandă cursurile de limbi străine de la vârste mici. Sunt însă și cazuri fericite, de adulți, ce pot învăța orice limbă, oricând. De fapt, există studii ce arată că persoanele care vorbesc mai multe limbi dezvoltă abilități cognitive superioare. Ei au o gândire critică excepțională, sunt mai buni în rezolvarea problemelor, au o memorie mai bună. Creierul celor care vorbesc cel puțin încă două limbi străine este mai flexibil. Aceste persoane sunt mult mai capabile să proceseze informațiile eficient. În plus, învățarea unei limbi străine stimulează creativitatea. Vei fi deschis către idei și perspective diferite, contribuind astfel la dezvoltarea propriei persoane.

Vei vedea lumea cu alți ochi

O limba străină nu se învață mecanic. Nu este o meserie sau un task. Cunoașterea unei limbi străine este mai mult decât simplă traducere a cuvintelor. Când începi să înveți o limba străină, te conectezi cu civilizația respectivă. Nu poți, de exemplu, să înveți franceză fără să știi elemente istorie sau geografie. Este valabil pentru orice limba străină. Acest lucru facilitează comunicarea interculturală. Vei avea mai mult respect pentru diversitate. În acest secol, interacțiunile intre culturi sunt la ordinea zilei. Așa că abilitatea de a înțelege sau de a aprecia diferitele perspective culturale este esențială. Este ceva important în construirea unor relații solide și armonioase cu diverse națiuni.

Limbile străine înseamnă informație

Nu ne referim la cei ce merg într-o țară la muncă și învață după ureche o limba străină. Dacă vrei ca totul să fie excelent, recomandăm cursurile. Astfel vei avea acces inclusiv la o vastă cantitate de resurse educaționale și informaționale. Elevii, studenții, chiar și adulții care vorbesc mai multe limbi, și fac cursuri, pot beneficia de multe aspecte. Ei pot să aibă acces la literatură, cercetări, cursuri din diverse părți ale lumii. Astfel își vor îmbogăți cunoștințele, devenind adevărați intelectuali. Accesul la informații în mai multe limbi permite o înțelegere mai profundă a tuturor aspectelor legate de o țară anume.

O limbă străină te aduce mai aproape de societate

Nu trăim singuri, ci alături de alți oameni. Când dorim să depășim granițele țării, o putem face mai ușor prin cunoașterea limbilor străine. Acestea joacă un rol crucial în integrarea comunitară. O limba străină, oricare ar fi ea, facilitează interacțiunea cu diferite grupuri etnice sau culturale. Mai mult, cunoscând alte culturi, nu vei mai emite prejudecăți sau stereotipuri. În această societate este ideală înțelegerea reciprocă. Astfel, cunoașterea limbilor străine nu este doar un instrument de comunicare. Este mai mult de atât. Cu o limba străină poți crea punți de legătură între tine și alți oameni.

Concluzii despre importanța limbilor străine

Nu trebuie să subestimăm cât de mult contează să cunoști o altă limbă. Chiar dacă în școală nu ai învățat, există acum multe cursuri care te pot ajuta în acest sens. Sunt create pentru orice nivel. Nu neglija acest aspect al vieții tale. O limba străină te poate ajuta în multe situații din viață. Poate fi importantă pentru carieră sau te poate scoate dintr-o situație dificilă. De asemenea, încurajează-ți copiii să învețe cel puțin o limbă de circulație internațională. Este o investiție în viitorul lor pe care nu o vor regreta.

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Absolventă a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din Cadul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A urmat apoi studii universitare de masterat, ”Marketing Politic și Comunicare”, în cadrul aceleiași universități. citeste mai mult
Parteneri
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o puștoaică”
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame de carne de vită
Fructul care e o adevărată bombă calorică. Ne îngrașă și e echivalentul a 600 grame...
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Pozele spectaculoase cu „Muntele curcubeu” fac senzație pe rețelele sociale. Cum arată cu adevărat obiectivul turistic devenit celebru
Pozele spectaculoase cu „Muntele curcubeu” fac senzație pe rețelele sociale. Cum arată cu adevărat obiectivul...
Șoigu spune că realitățile de pe frontul din Ucraina nu sunt în favoarea Kievului. Ce solicită Occidentului
Șoigu spune că realitățile de pe frontul din Ucraina nu sunt în favoarea Kievului. Ce...
Comportamentul lui Iohannis, taxat de presa maghiară. „Ca și cum Viktor Orban nu ar fi existat”. Ce s-a întâmplat
Comportamentul lui Iohannis, taxat de presa maghiară. „Ca și cum Viktor Orban nu ar fi...
Anunț neașteptat pentru mulți dintre șoferi: Registrul Auto Român NU returnează talonul auto reținut
Anunț neașteptat pentru mulți dintre șoferi: Registrul Auto Român NU returnează talonul auto reținut
Cât va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025: Aproximativ 5 milioane de seniori vor beneficia de o pensie majorată
Cât va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025: Aproximativ 5 milioane de seniori...
Care a fost, de fapt, cauza morții lui Andrei, angajatul de la Penitenciarul Rahova. A lăsat în urmă 3 copii mici și o soție îngenuncheată de durere
Care a fost, de fapt, cauza morții lui Andrei, angajatul de la Penitenciarul Rahova. A...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a schimbat tematica în ultimul moment? „Mă simțeam ca o mireasă”
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere:
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere: "Vei trăi mereu în...
Vremea 11 noiembrie - 9 decembrie 2024. Mai frig decât normalul perioadei, ploi, lapoviță și ninsori la munte
Vremea 11 noiembrie - 9 decembrie 2024. Mai frig decât normalul perioadei, ploi, lapoviță și...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Mii de dispozitive Android din Europa, afectate de un malware ce compromite conturile bancare
Mii de dispozitive Android din Europa, afectate de un malware ce compromite conturile bancare
Planta din medicina chinezească cu efecte MIRACULOASE pentru creier
Planta din medicina chinezească cu efecte MIRACULOASE pentru creier
Mihai Bendeac revine în televiziune și va colabora cu Mona Segall, producătoarea de la Antena 1, deși este în proces cu postul TV după plecare de la iUmor! Wow, cu cine a semnat
Mihai Bendeac revine în televiziune și va colabora cu Mona Segall, producătoarea de la Antena...
Județul din România unde oamenii trăiesc cel mai mult. Se află foarte aproape de Bucureşti, aici e bine să te muți
Județul din România unde oamenii trăiesc cel mai mult. Se află foarte aproape de Bucureşti,...
Apare o nouă fabrică în România cu o importanță deosebită. Se fac investiții masive, iar noi locuri de muncă vor fi disponibile
Apare o nouă fabrică în România cu o importanță deosebită. Se fac investiții masive, iar...
Vestea care a devastat toată România. A murit marele erou al țării. Dumnezeu să-l odihnească!
Vestea care a devastat toată România. A murit marele erou al țării. Dumnezeu să-l odihnească!
Lovitură grea pentru Antena 1! Primele imagini cu Andreea Bălan la Pro TV. Emisiunea va bubui audienţele!
Lovitură grea pentru Antena 1! Primele imagini cu Andreea Bălan la Pro TV. Emisiunea va...
Cel mai bun mouse pentru jucătorii de titluri eSports
Cel mai bun mouse pentru jucătorii de titluri eSports
Memorial neobişnuit. Tatăl trimite cenuşa fiului său în spaţiu
Memorial neobişnuit. Tatăl trimite cenuşa fiului său în spaţiu
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost una dintre cele mai remarcabile doamne ale teatrului
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost una dintre cele mai remarcabile doamne...
Cipul care ne va schimba viețile. Atinge viteze uimitoare și e disputat de giganții tehnologici
Cipul care ne va schimba viețile. Atinge viteze uimitoare și e disputat de giganții tehnologici
Meteorologii Accuweather anunță ninsori zilele următoare în România. Pe ce dată ninge
Meteorologii Accuweather anunță ninsori zilele următoare în România. Pe ce dată ninge
Gestul milionarului român de doar 28 de ani pentru una dintre angajatele sale: N-am văzut aşa ceva niciodată
Gestul milionarului român de doar 28 de ani pentru una dintre angajatele sale: N-am văzut...
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje...
Regina Letizia a Spaniei în dizgrație după ce s-a aflat de aventurile sale de-a lungul anilor. Prezentă la Valencia pentru a-i consola pe muritorii de rând, soția regelui Felippe s-a ales cu noroi în față. POZE DRAMATICE cu regina
Regina Letizia a Spaniei în dizgrație după ce s-a aflat de aventurile sale de-a lungul...
Traseul din România care nu se mai găsește nicăieri în lume. E unic și trece prin locuri care te lasă fără cuvinte
Traseul din România care nu se mai găsește nicăieri în lume. E unic și trece...
Leguma din România care i-a înnebunit pe străini. Producția record a unui fermier care a cultivat direct în câmp
Leguma din România care i-a înnebunit pe străini. Producția record a unui fermier care a...
Nostradamus, predicții terifiante pentru 2025. Cu ce ne vom confrunta anul viitor, conform profetului francez
Nostradamus, predicții terifiante pentru 2025. Cu ce ne vom confrunta anul viitor, conform profetului francez
×