DAN DIACONESCU, dezvăluiri bombă! AU FOST SAU NU ASASINAȚI Eminescu, Preda și Păunescu?
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » (P) Cât de importante sunt limbile străine în contextul actual al globalizării

(P) Cât de importante sunt limbile străine în contextul actual al globalizării

De: Alina Nistor 31/05/2024 | 14:29
(P) Cât de importante sunt limbile străine în contextul actual al globalizării

Deși avem impresia că acest fenomen este unul cu predilecție datorat lumii moderne, realitatea este altă. Spunem că globalizarea este un atu al secolului XXI. Totuși, acest lucru a început în urmă cu primele explorări geografice.

Pionieri în acest sens au fost Alexandru Macedon, apoi vikingii, urmați de Magellan, Vespucci, Columb. Lista este una lungă! Aceste călătorii au adus o mulțime de beneficii. Ele au facilitat comunicarea, comerțul, colaborarea între diverse culturi și națiuni. Totuși, încă din vremurile primelor contacte, oamenii s-au lovit și de unele bariere.

Diferențele culturale sau de obiceiuri s-au spus cuvântul. Însă cea mai mare provocare a reprezentat-o limba. Dacă acum avem interpreți în toate limbile pământului, ar trebui să ne imaginăm cum era atunci. Există multe cărți și filme despre cum se descurcau, adesea prin semne, cei care călcau pe teritorii noi.

Bariera lingvistică este o provocare, poate chiar și în ziua de azi. În acest context, cunoașterea limbilor străine a fost întotdeauna esențială. Este un aspect important nu doar pentru comunicare, ci și pentru înțelegerea diversității culturale. Și, chiar dacă avem programe de tradus, în momentul în care mergi în altă țară lucrurile se schimbă.

Ce atuuri ai dacă cunoști mai multe limbi străine

Nu toți ne permitem să angajăm interpreți care să stea cu noi la tot pasul. De aceea, a vorbi mai multe limbi străine nu este doar un avantaj profesional. Este o necesitate pentru a te descurca cu succes oriunde, în orice colț al mapamondului.

Totuși, în domeniul afacerilor de exemplu, a cunoaște mai multe limbi străine este obligatoriu. Acest aspect îți poate deschide uși către oportunități internaționale. Companiile caută angajați care pot comunica eficient cu partenerii sau clienții din diferite țări. Angajații care vorbesc mai multe limbi straine sunt adesea favorizați. Ei vor obține mai ușor poziții de conducere. Și asta pentru că un partener de afaceri din altă țară va fi mereu impresionat și de acest lucru. De asemenea, cunoașterea limbilor străine poate contribui la creșterea oportunităților de a călători. Este mai simplu să-ți găsești un loc de muncă în străinătate. Cu cât vorbești mai multe limbi străine, cu atât șansele tale cresc. Engleza este obligatorie, însă a ști germană, franceză sau chiar mandarină este un plus indiscutabil.

Ești mai inteligent când vorbești limbi străine

Nu toată lumea are capacitatea de a reține ușor limbile altor națiuni. Există situații în care, oameni ce stau de ani de zile în altă țară, abia rup câteva fraze uzuale. Acesta este poate și un alt motiv pentru care se recomandă cursurile de limbi străine de la vârste mici. Sunt însă și cazuri fericite, de adulți, ce pot învăța orice limbă, oricând. De fapt, există studii ce arată că persoanele care vorbesc mai multe limbi dezvoltă abilități cognitive superioare. Ei au o gândire critică excepțională, sunt mai buni în rezolvarea problemelor, au o memorie mai bună. Creierul celor care vorbesc cel puțin încă două limbi străine este mai flexibil. Aceste persoane sunt mult mai capabile să proceseze informațiile eficient. În plus, învățarea unei limbi străine stimulează creativitatea. Vei fi deschis către idei și perspective diferite, contribuind astfel la dezvoltarea propriei persoane.

Vei vedea lumea cu alți ochi

O limba străină nu se învață mecanic. Nu este o meserie sau un task. Cunoașterea unei limbi străine este mai mult decât simplă traducere a cuvintelor. Când începi să înveți o limba străină, te conectezi cu civilizația respectivă. Nu poți, de exemplu, să înveți franceză fără să știi elemente istorie sau geografie. Este valabil pentru orice limba străină. Acest lucru facilitează comunicarea interculturală. Vei avea mai mult respect pentru diversitate. În acest secol, interacțiunile intre culturi sunt la ordinea zilei. Așa că abilitatea de a înțelege sau de a aprecia diferitele perspective culturale este esențială. Este ceva important în construirea unor relații solide și armonioase cu diverse națiuni.

Limbile străine înseamnă informație

Nu ne referim la cei ce merg într-o țară la muncă și învață după ureche o limba străină. Dacă vrei ca totul să fie excelent, recomandăm cursurile. Astfel vei avea acces inclusiv la o vastă cantitate de resurse educaționale și informaționale. Elevii, studenții, chiar și adulții care vorbesc mai multe limbi, și fac cursuri, pot beneficia de multe aspecte. Ei pot să aibă acces la literatură, cercetări, cursuri din diverse părți ale lumii. Astfel își vor îmbogăți cunoștințele, devenind adevărați intelectuali. Accesul la informații în mai multe limbi permite o înțelegere mai profundă a tuturor aspectelor legate de o țară anume.

O limbă străină te aduce mai aproape de societate

Nu trăim singuri, ci alături de alți oameni. Când dorim să depășim granițele țării, o putem face mai ușor prin cunoașterea limbilor străine. Acestea joacă un rol crucial în integrarea comunitară. O limba străină, oricare ar fi ea, facilitează interacțiunea cu diferite grupuri etnice sau culturale. Mai mult, cunoscând alte culturi, nu vei mai emite prejudecăți sau stereotipuri. În această societate este ideală înțelegerea reciprocă. Astfel, cunoașterea limbilor străine nu este doar un instrument de comunicare. Este mai mult de atât. Cu o limba străină poți crea punți de legătură între tine și alți oameni.

Concluzii despre importanța limbilor străine

Nu trebuie să subestimăm cât de mult contează să cunoști o altă limbă. Chiar dacă în școală nu ai învățat, există acum multe cursuri care te pot ajuta în acest sens. Sunt create pentru orice nivel. Nu neglija acest aspect al vieții tale. O limba străină te poate ajuta în multe situații din viață. Poate fi importantă pentru carieră sau te poate scoate dintr-o situație dificilă. De asemenea, încurajează-ți copiii să învețe cel puțin o limbă de circulație internațională. Este o investiție în viitorul lor pe care nu o vor regreta.

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Absolventă a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din Cadul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A urmat apoi studii universitare de masterat, ”Marketing Politic și Comunicare”, în cadrul aceleiași universități. citeste mai mult
Parteneri
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”. Ce nu știa publicul
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Surse: Sociologii vorbesc despre surprize și răsturnări de situație spectaculoase între candidații la prezidențiale
Surse: Sociologii vorbesc despre surprize și răsturnări de situație spectaculoase între candidații la prezidențiale
Viața în cel mai geros oraș din lume. Cum supraviețuiesc cei 300.000 de locuitori: „Te îmbraci în straturi, ca o varză”
Viața în cel mai geros oraș din lume. Cum supraviețuiesc cei 300.000 de locuitori: „Te...
Noi estimări privind votul la prezidențiale. Ce arată cele mai recente date despre cum au votat românii
Noi estimări privind votul la prezidențiale. Ce arată cele mai recente date despre cum au...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Viorel Lis, prima apariție după ce Oana Lis a anunțat că este internat în spital! Ipostaza inedită în care s-au afișat cei doi
Viorel Lis, prima apariție după ce Oana Lis a anunțat că este internat în spital!...
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților, de fiecare zi.”
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
OPPO a prezentat noul telefon Find X8 Pro în România
OPPO a prezentat noul telefon Find X8 Pro în România
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cum arată soția candidatului la președinție Călin Geogescu și cu ce se ocupă! Acum s-a aflat tot
Cum arată soția candidatului la președinție Călin Geogescu și cu ce se ocupă! Acum s-a aflat...
Exit Poll ora 17:00 – Alegeri Prezidențiale 2024, turul 1 pe surse! Bătălie colosală între Simion şi Lasconi: “Suntem la 1.000 voturi!” Rezultate contradictorii în numărătoarea CURS, AVANGARDE și CIRA
Exit Poll ora 17:00 – Alegeri Prezidențiale 2024, turul 1 pe surse! Bătălie colosală între...
Jucătorii FCSB nu au votat la alegerile pentru președintele României! Decizia luată în cantonamentul echipei
Jucătorii FCSB nu au votat la alegerile pentru președintele României! Decizia luată în cantonamentul echipei
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
EXIT POLL PREZIDENŢIALE 2024. Avem cifrele de la ora 14.00, surpriză TOTALĂ, doar unele sondaje au anticipat această finală
EXIT POLL PREZIDENŢIALE 2024. Avem cifrele de la ora 14.00, surpriză TOTALĂ, doar unele sondaje...
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Incidente la Alegerile Prezidenţiale 2024: de la amenzi şi urne fără escortă poliţienească la Diana Şoşoacă filmându-se în cabina de vot
Incidente la Alegerile Prezidenţiale 2024: de la amenzi şi urne fără escortă poliţienească la Diana...
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Ingredientul vechi de 4.000 de ani. Azi îl cumperi cu aditivi și conservanți. Cum îl prepari acasă
Ingredientul vechi de 4.000 de ani. Azi îl cumperi cu aditivi și conservanți. Cum îl...
Test de inteligență | Găsiți infractoarea! Care dintre aceste 3 femei a furat bebelușul din maternitate?
Test de inteligență | Găsiți infractoarea! Care dintre aceste 3 femei a furat bebelușul din...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă:
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
Ce pensie uriașă poate încasa Klaus Iohannis, după 42 de ani de muncă. Data la care i se încheie mandatul de președinte
Ce pensie uriașă poate încasa Klaus Iohannis, după 42 de ani de muncă. Data la...
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Numărul votanţilor a trecut de 7 milioane. Update
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de...
Gabriel Cotabiță a murit. Motivul decesului
Gabriel Cotabiță a murit. Motivul decesului
×